Opiskelijalle

Jokainen meistä voi ohjata koulua vähähiiliseen suuntaan. Ohjaamossa kanssamme istuu muu kouluyhteisö. Yhdessä pystymme vaikuttaviin tekoihin, mutta kannamme myös itse oman paikkamme kokoisen vastuun.

Onko sinulla jo ilmasto-osaamista tai haluatko oppia lisää? Tutustu osaamismerkkeihin oheisen lautapelin kautta. Koulun Ilmasto-osaaja -kokonaisuus koostuu hiilineutraalia koulua tavoittelevista tehtävistä. Osaamismerkeillä voit näyttää joko aiemmin hankittua tai näiden tehtävien avulla kerättyä ilmasto-osaamistasi. Korjataan koulu itse, mutta yhdessä.

Ajankohtaista: Johdanto- ja Ruoka-osion merkit ovat jo testikunnossa, muut osiot valmistuvat syksyn 2021 aikana. Pysy kuulolla!

Kokonaisuus on lukio-opintojakson (kurssin) laajuinen ja sisältää lukion uuden opintosuunnitelman mukaisia tehtäviä, joiden tavoitteena on korjata kouluasi kohti hiilineutraaliutta. Koulusi vastuuopettaja arvioi osaamismerkkisuorituksesi. Kukin osio koostuu koulun nykytilaa kartoittavista merkeistä. Ruoka-, Liike- ja Infra-osioiden lopussa on oman korjauskohteen ideointi ja suunnittelu sekä Asenne-osiossa yhden korjauskohteen vieminen eteenpäin. Huom! Merkit ovat lukuvuonna 2021-2022 tarjolla ensisijaisesti vain pilottilukioille. Ota silti yhteyttä, mikäli kiinnostuit merkeistä, niin katsotaan onnistuuko merkkien suorittaminen koulullasi.

Miten edetä?

 • Ilmoittaudu koulusi vastuuopettajalle
 • Tunnistaudu
  – Mikäli haluat, luo tunnukset Open Badge Passport -palvelussa ja saat näin oma osaamismerkkipassisi.
 • Tee
  – Tutustu kunkin tehtävän merkkihakemukseen Open Badge Factory -sivustolla alla olevan kuvan linkkien kautta, suorita hakemuksen tehtävät TAI osoita aiempi tehtävään liittyvä osaamisesi hakemuksessa esim. liitetiedostoilla
 • Hae
  – Kun merkkihakemus on täytetty, hae osaamismerkkiä lähettämällä merkkihakemus koulusi vastuuopettajalle.
 • Hyödy
  – Käytä saamiasi osaamismerkkejä esim. lukiokurssin hakemiseen, työnhaussa, jatko-opinnoissa, vapaaehtoistöissä, harrastuksissa jne.

Mitä Koulun Ilmasto-osaaja merkki sisältää?

Koulun Ilmasto-osaaja -osaamismerkki koostuu 42 erillisestä merkkihakemuksesta, joista osa on helpompia, osa kokoavia ja osa 45 min laajuisia. Kukin osio koostuu koulun nykytilaa kartoittavista merkeistä. Ruoka-, Liike- ja Infra-osioiden lopussa on oman korjauskohteen ideointi ja suunnittelu sekä Asenne-osiossa yhden korjauskohteen vieminen eteenpäin.

 • 2 helppoa osallistumismerkkiä johdantona aiheeseen. Tarvitsemasi lisätiedot löydät Ilmastolaskuri ja Johdanto-sivuilta.
 • 35 osaamismerkkiä, joilla näytät ilmasto-osaamisesi eri osioista
  Ruoka: 8 tehtävää
  Liike: 8 tehtävää
  Infra: 8 tehtävää
  Asenne: 11 tehtävää
 • 5 kokoavaa merkkiä:
  4 metamerkkiä
  Kunkin osion mikromerkit hyväksytysti suoritettuasi voit hakea metamerkkejä Ruoka-, Liike-, Infra- ja Asenne-osioista
  Supermerkin
  Kaikki muut merkit suoritettuasi voit hakea Koulun Ilmasto-osaaja -supermerkkiä
 • Halutessasi voit hakea suoritetulla Koulun Ilmasto-osaaja -osaamismerkillä lukion kurssisuoritusta.
 • Lisätietoja löydät Taustatieto-oppaasta (linkki tulossa marraskuussa 2021)

Mitä erilaiset merkit tarkoittavat?

Koulun Ilmasto-osaaja -osaamismerkki tarkoittaa seuraavaa:

 • Mikromerkki = tässä kokonaisuudessa n. 45 min tehtävä.
 • Metamerkki = yhden osion mikromerkit kokoava merkki. Ruoka-, Liike-, Infra- ja Asenne -metamerkit.
 • Supermerkki = kaikki mikro- ja metamerkit kokoava päämerkki, Koulun Ilmasto-Osaaja.
 • Osallistumismerkki = merkki, joka edellyttää osallistumista, mutta ei osaamisen osoittamista.
 • Osaamismerkki = merkki, joka edellyttää osaamisen osoittamista.
 • Merkin hakeminen = merkkihakemuksen täydentäminen Open Badge Factory -sivustolla joko Korjausoppaan tehtäviin vastaamalla tai näyttämällä osaaminen aiemman ilmasto-osaamisen avulla esim. liitetiedostoilla ja lähettäminen arvioivalle opettajalle.
 • Merkin suorittaminen = merkkihakemuksen hyväksyminen arvioijan osalta. Mikäli merkkihakemusta ei hyväksytty, voi hakemusta täydentää ja lähettää arvioitavaksi uudelleen.

Kysyttävää?

Merkit ovat vasta testattavana, joten ota yhteyttä, jos jokin on epäselvää! Huom. lukuvuonna 2021-2022 merkit ovat ensisijaisesti vain mukana oleville pilottilukioille. Ota silti yhteyttä ja katsotaan, mikäli merkkien suorittaminen onnistuisi myös sinun koulussasi.

Lue lisää

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> TEE-SE-ITSE-MUTTA-YHDESSÄ >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Lukio painos 2021 - 2030