Liike

Liike

Koulu on aina liikkeessä, joku tulee ja toinen menee. Retkiä suunnitellaan ja tilausmatkoja tehdään. On niin paljon nähtävää ja koettavaa. Liike on ikuista. Olennaista on, mikä liikkeen synnyttää. Pakettiautossa voi nokalla nakuttaa syöppö dieselkone tai smoothisti kehräävä sähkömoottori.

Pakkohan sitä on kouluun tulla!

Tilastollisesti sinä liikut paikasta toiseen päivässä 26 km. Istut autossa tästä 18 km, pyörällä taas liikut noin kilometrin, samoin jalan. Muutkin istuvat siellä autossa, sillä suomalaisten liikennepäästöistä yli 75 % aiheutuu autoilusta. Kaikilla ei toki ole mahdollista tulla kouluun jalan tai fillarilla, mutta aika monella olisi. Koskee myös opettajia! Lihasvoiman käyttö koulu- tai työmatkalla on hyvän lounasvalinnan jälkeen isoin ilmastotekosi.

Onko motia muuttua?

Retket, matkat ja tutustumiset piristävät tunnetusti kouluvuotta. Kulkuvälinevalintoja ohjaa kuitenkin usein kolmen hoon periaate. Heti, halvalla ja helposti. Vähän mielikuvitusta, ennakointia ja suunnitelmallisuutta, niin matkasta saattaa tulla paitsi ilmastoystävällinen myös hauskempi. Motivaatio tulee muuten latinan liikkumista tarkoittavasta movere-sanasta.

Opiskelijalle    Opettajalle

Avaa käsikirja – Liike (PDF)