Johdanto

Ekologinen jälleenrakennus – mikä sen on?

Lyhykäisesti suururakka, jolla koko yhteiskuntarakenne muutetaan fossiilisista polttoaineista riippumattomaksi. Tämä tarkoittaa siis ihan kaikkea: energiaratkaisut, liikenne, rakennukset, ruuantuotanto, metsienkäyttö, terveydenhuolto, kulttuuri ja niin edelleen. Myös jokainen pakettiauto ja koulu kuuluvat myös tähän listaan. Ja kaikki tämä vuoteen 2050 mennessä. Huh!

Kaikki pilalle siis?

Meidän maailmankuvassamme, arvoissamme ja kulttuurissamme on syytä tehdä uudelleensäätöjä, jotta matka jatkuu myös vuodesta 2050 eteenpäin kitkatta. Suomalaisten aineellisen kulutuksen on laskettava noin 80 %. Ensimmäinen ajatuksesi voi olla: 80 % ankeampaa! Ekologisen jälleenrakennuksen jälkeen on kuitenkin tarkoitus elää eri tavalla – ei huonommin.

Kyllä tästä vielä käyttövehje tulee

Koululla on tärkeä osa yhteiskunnan uudelleensäädössä. Sen tehtävä on koulia nuorisoon tulevan maailman tiedot ja taidot. Ensin meidän on hyvä järjestää vuosikatsastus omalla koululla. Pitäisi ajaa koko laitos remonttimontun päälle ja tarkistaa, onko pohja öljyinen tai helmat ruosteessa. Ja sitten vaan korjailemaan.

Opiskelijalle    Opettajalle

Avaa käsikirja – Johdanto (PDF)