14. Koulumatkasi

Miten kuljet kouluun? Tässä tehtävässä lasket koulumatkasi päästöjä eri kulkuneuvoilla ja suhteutat tuloksia laajemmallekin.

Oppiaineet

Fysiikka, liikunta, matematiikka, äidinkieli

Haastavuus: Taso kolme

Käyttötarkoitus

Sopii toiminnallisuutta tukevaksi tutkimustehtäväksi oppitunnille. Kohdat 1-2 voidaan laskea itsenäisesti (myös kotitehtävänä) ja kohdat 3-4 pohtia yhdessä ryhmissä tai pareittain.

Tavoite

Opiskelija osaa arvioida koulumatkan eri kulkutapojen päästöjä.

_______________________________________________________________________

Tehtävänanto

Perehdy Käsikirjan Liike-osioon, erityisesti sivuihin 26–28. Osion lopusta sivulta 44 löydät myös tarvittavat päästökertoimet. Huom! Päästökerroin-taulukossa s. 44 on virhe. Oikein: junan keskim. päästöt 0,01. Vastaa sitten kysymyksiin.

1. Paljonko koulumatkasi päästöt ovat tavallisesti? Laske oman edestakaisen koulumatkasi päästöt päivä- ja vuositasolla.

Selvitä laskutoimitusta varten oman koulumatkasi pituus tarvittavilla kulkuneuvoilla (km) ja laske päästöt yleisimmin käyttämillesi kulkutavoille (esim. 1 km pyöräily, 6 km bussi, 1 km kävely) kertomalla kilometrimäärä päästökertoimella.

2. Paljonko koulumatkasi päästöt ovat muilla kulkuneuvoilla? Laske oman edestakaisen koulumatkasi päästöt päivä- ja vuositasolla kahdella muulla kulkutavalla (huom. autoreitti voi olla pidempi kuin kävelyreitti).

Vastaaminen tapahtuu sovellutuksesta riippuen omiin muistiinpanoihin tai erilliseen tiedostoon. Tehtävä on osa Koulun ilmasto-osaaja -osaamismerkkikokonaisuutta. Mikäli haluat kerätä osaamismerkkejä, tutustu ohjeisiin täältä ja hae merkkiä alta palauttamalla liitetiedosto tai linkki tiedostoon.

Hae osaamismerkkiä