Nykytila

Nykytila

Kuinka arvioida koulunne ilmastokuntoa?

Näiltä sivuilta löydätte:

  • Koulun hiilijalanjälki -laskentamallin (ruoka, liike, infra)
  • Koulun hiilijalanjälki -käyttöliittymädemon
  • Koulun ilmastokunnon pikakatsastus -lomakkeen
  • Koulun ilmastoasenne -kyselypohjan

Pilottilukioissa testataan parhaillaan materiaaleja. Myöhemmin julkaisemme näiden pohjalta tehdyn sovelluksen, jonka avulla koulut voivat sekä laskea hiilijalanjälkensä että tehdä siitä yhteisen oppimiskokemuksen.

Tutustu juuri julkaistuun (03/22) koulun hiilijalanjälkilaskurin laskentamalliin ja käyttöliittymädemoon! Niitä ovat suunnitelleet ja työstäneet Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat yhdessä oppilaitoksensa asiantuntijoiden sekä pilottilukioiden kouluyhteisöjen ja hankeväen kanssa. Tässä hankkeessa tehtiin erillinen laskentamalli ja käyttöliittymädemo ja jatkossa työstetään näistä yhteinen sovellus. Pysy kuulolla jatkoaskelista hankkeen Ajankohtaista-sivuilla!

Laske oman koulusi päästöt laskurin avulla

KoulunHiilijalanjalkilaskuri
Final Gala -esitys

Huom. Laskentamallia hieman päivitetty 26.4.! Ensimmäinen käyttökoulutus pidettiin 19.4. Lisää koulutuksia järjestetään tarpeen mukaan. Ota yhteyttä!

Laskentamallin tekivät Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat: Saara Kinnunen, Katarina Ponkilainen, Bahez Mohammed, OP Aaltonen, Matilda Lindholm ja Omid Rahi.

Jos käytät, jaat tai muokkaat laskentamallia, muistathan mainita hankkeen tekijän (Ilmastolukiot-hanke & Hämeen ammattikorkeakoulu, 2022) sekä linkin alkuperäiseen tiedostoon näille sivuille. CC-lisenssi: CC-BY.

Tutustu demoon

Koulun hiilijalanjälkilaskuri -käyttöliittymädemo
Final Gala -esitys

Demosta ja laskentamallista tehdään yhteinen sovellus myöhemmin. Käyttöliittymädemoja ovat työstäneet Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat: Artturi Heikkinen, Kasper Vuorinen, Minnamari Kuusisto, Maija Pyhälammi, Heidi Toivola, Eemi Salo, Niko Puustinen ja Sauli Korpi. Ohjaavana opettajana toimi Johanna Salmia, HAMK.

Jos käytät, jaat tai muokkaat käyttöliittymädemoa, muistathan mainita hankkeen tekijän (Ilmastolukiot-hanke & Hämeen ammattikorkeakoulu, 2022) sekä linkin alkuperäiseen tiedostoon näille sivuille. CC-lisenssi: CC-BY.

Tee pikakatsastus

Koulun ilmastokunnon pikakatsastus -doc
Koulun ilmastokunnon pikakatsastus -pdf

Voitte käyttää oheista lomaketta apunanne arvioidessanne yleisellä tasolla koulunne ilmastokunnon nykytilaa tai pohjana ennen koulun hiilijalanjäljen laskemista laskentamallin avulla.

Kartoita ilmastoasenne

Koulun ilmastoasenne -kyselypohja -doc
Koulun ilmastoasenne -kyselypohja -pdf

Tämän kyselypohjan avulla voitte laatia kyselyn ja kartoittaa koulunne ilmastoasennetta, sillä laskentamalli sisältää vain ruoka-, liike- ja infra-osioiden päästölaskennan.

Tutustu Kohti hiilineutraalia koulua -osaamismerkkiin

Nykytilan selvittäminen on yksi osa Tiekartta Kohti Hiilineutraalia Koulua -osaamismerkkiperhettä. Sen voi tehdä joko yleisemmällä kartoituksella tai laskemalla koulun päästöt. Muut osaamismerkkiperheen osiot ovat Vision ja Reittien laatiminen sekä kokoava Tiekartta-merkki. Tavoitteena on luoda koko koulua osallistava toimintamalli kesään 2022 mennessä.

Myöhemmin tänne lisätään myös koosteet koulujen nykytilasta ja hiilijalanjälkilaskentojen tuloksista.

 

Inspiroidu, sovella ja aloita oman koulusi korjaaminen hiilineutraaliksi koko yhteisön voimin.